AllCommercialEducationHealthcareHousingInstitutional

Healthcare Projects

This 5,500 SF primary care facility was designed to replace UVMMC’s existing 2,500 SF facility also located in Hinesburg. The intent was to provide a state of the art facility that was expandable to about 9,000 SF in the future. This led the design to a modular set-up, so that both perimeter offices and exam rooms were designed to increments of one modular room size. All offices were provided with utility connections, so they have the flexibility to become future exam rooms. The project delivery was a modified design-build contract.

The overall building layout in relation to the site provides visual and physical access to the main entry and waiting area. It also is oriented for future expansion to the east and to a minor extent to the west. All exterior walls that were planned for expansion are non-bearing. The program layout was designed with exam rooms and provider offices along the exterior walls to allow for daylight into these spaces, and support functions in the center core. However, daylight was also provided into the center core staff work area via skylights. Glare and solar gain is controlled via deep overhangs and both interior and exterior screen and shade systems.

Adjacent to the main Ambulatory Care Center entry of the University of Vermont Medical Center, the Garden Atrium is designed to provide a restful and restorative atmosphere for visitors and patient families. Modeled after hospitality lobbies with a mix of soft seating and café tables, the Garden Atrium also hosts a small but robust food servery. The project has been certified LEED Gold.

The space is two stories tall and has wonderful east facing light with an adjacent outdoor plaza and garden, where vegetables, herbs and other food for the café are produced.

The finish materials and design styles of the Garden Atrium are well integrated into the palate used throughout the Ambulatory Care Center and they support the transition from outside to inside. Stone faced seating, heavy timber posts, native maple and cherry detailing, and interior plantings that are centered around a fireplace work to bring the outside in with a distinctive regional flavor.

The kitchen makes maximum use of its small footprint. It contains a full hot and cold line and prepares a unique and nutritional menu of soups, sandwiches and sides all orchestrated by the Medical Center’s award winning Director of Nutrition and head chef. The kitchen also serves as a catering station for special functions in the adjacent east pavilion, and Mary Fletcher Meeting Room.

This project was featured in the Foodservice Equipment & Supplies magazine’s August 2016 issue, in an article by Donna Boss, Contributing Editor.

A new two story public waiting room serving visitors and families to the ICU units at University of Vermont Medical Center opened in April of 2014. This space was created by internalizing a former roof area near the McClure Elevators to become a quiet, contemplative get away.  The room expands upon the themes of warm materials, color and artwork started in the recently updated ICU waiting rooms. The art-glass installation is by Ethan Bond-Watts.

Dr. Merrick’s relocation to a new office building brought welcome opportunities for the design of their new 3,100 sf. facility. Incorporating views to the mountains and skylights for interior light color balancing, patients and staff both enjoy a space that is efficient and open in design in public areas while allowing privacy for offices and support functions. The program included six new treatment rooms, waiting, and check-in/out and support spaces.

After a devastating fire in their previous facility, Scott + Partners were retained to develop the design of Dr. Shuman’s offices in a new location in a short timeline. The goal of the design was to create a welcoming and calming space for patients that also provided efficiency of movement and operations by staff. The new space includes nine state of the art treatment rooms, support space and offices in 4,000sf.

To better support patient families and visitors, this project transformed a small, unfriendly ICU waiting room into a welcoming, comfortable space. The size was doubled, a small kitchenette was added and new finishes including a low maintenance wood-look plank flooring were specified. Colorful, comfortable furnishings and significant artwork complete the improvements. This project has been published nationally and entered into Health Care Design magazine’s Public Spaces competition.